dimarts, 17 de novembre del 2015

PREGUNTES DE LA PREHISTORIA

LA PREHISTORIA


1. Indica quin tipus de megàlit és el més abundant a Catalunya i explica’n la funció:

 

Dòlmens:
El dòlmen és una construcció de pedra semblant a una gran taula de pedra. És un tipus de monument funerari (eren tombes col·lectives). Tenen grans pedres verticals que en sostenen una d’horitzontal.

Menhirs:
El menhir és una gran pedra vertical, ho utilitzaven per matar els traïdors, per a marcar límits territorials i per ceremònies religioses (especialment funeraris).



2. Escriu les dates aproximades dels esdeveniments següents:

  • L'Homo erectus descobreix el foc. → 300.000
  • Apareixen les primeres manifestacions artístiques. →
  • PALEOLÍTIC SUPERIOR entre 20.000 i 15.000
  • L'agricultura sorgeix en el Creixent Fèrtil. → 4.000
  • Els éssers humans inicien l'activitat metal·lúrgica. →4.000

3.Fes un informe sobre aquesta imatge:


Aquesta figura s’anomena “Venus de Willendorf”. Va ser descoberta per Josef Szombathy l’any 1908, és de pedra calcària i va estar pintada amb vermell/ocre. Es va crear fa uns 22.000/24.000 anys. Mesura 11,1 cm d’alçada. La pelvis, els pits i el ventre són molt pronunciats (significa fertilitat). Aquesta escultura ha produït molta polèmica, ja que el seu nom no li fa justícia al comparar-la amb Venus.
4. Observa la pintura rupestre i respon les preguntes següents:

A) On es troben aquestes pintures? A quin tipus de pintura rupestre corresponen?
 
A les parets i sostres de les coves prehistòriques. A les que representen escenes de cacera o de recol·lecció, i inclouen la figura humana.
B) Descriu l’escena i comenta la possible finalitat d’aquestes pintures:
 
Representa una escena de caça, i la finalitat és marcar el seu territori o explicar aquesta història. Les pintures rupestres llevantines es distingueixen de las representacions màgiques d'animals pròpies de l'art parietal franco-cantàbric pels seus temes referits a l'activitat humana, la vida quotidiana, la caça, la guerra, etc. amb un estil que tendeix a l'estilització la qual cosa les fa semblants a les pintures de l'art rupestre africà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada